f
www.ikmaakmezorgen.nl

Zeeuwen 'in gesprek' met minister Carla Peijs. Foto's: L. van Melle

Provinciale Zeeuwse Courant, 22 september 2006

Emotioneel debat voor de bühne

Peijs2door Ernst Jan Rozendaal

DEN HAAG - Oei, even de verkeerde uitgang gekozen. Had minister Peijs (CDA, Verkeer en Waterstaat) er net een debat over verkeersveiligheid opzitten, liep ze op het plein voor de Tweede Kamer zo in de armen van een vijftigtal Zeeuwse demonstranten tegen ontpoldering. Die lieten zich deze buitenkans niet ontgaan.

Omstuwd door boeren in T-shirts met de tekst ’ontpolderen nee!’ werd haar om uitleg gevraagd. Hoe de regering het in haar hoofd haalde goede landbouwgrond te ontpolderen. Waarom over ontpoldering geen referendum kan worden gehouden. „Ik ben een jonge boer uit Zeeuws-Vlaanderen“, vertelde Joris Baecke uit Nieuw-Namen haar. „Wat doet u met dit signaal?“

De in het nauw gedreven bewindsvrouw stond haar mannetje, maar lag zwaar onder vuur. „U gaat dit vandaag niet winnen“, kreeg ze van de boze boeren te horen. „Ik hoef dit ook niet te winnen“, reageerde Peijs vinnig.

Peijs3Ze had gelijk, want het was haar collega Veerman (CDA, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) die in het ontpolderingsdebat het woord voerde namens de regering.

Voor het zo ver was, kregen de Kamerleden waarmee hij ging overleggen 27.647 handtekeningen tegen ontpoldering overhandigd. Actievoerster Magda de Feijter stelde dat Provinciale Staten en de Tweede Kamer tot dusver de mening van de bevolking hebben genegeerd. „De politici vinden watervogels belangrijker dan mensen.“

Volkslied

Ze wenste de regering beterschap. „Dat zeggen wij ook vaak“, merkte PvdA-Kamerlid Boelhouwer snedig op. Prompt raakte hij in een verhitte discussie met CDA-Kamerlid Buijs. Die won de sympathie van de demonstranten door op de stoep van de Tweede Kamer spontaan het Zeeuwse volkslied in te zetten.

minderhoutDaarmee was de toon gezet voor een emotioneel debat dat even later binnen plaatsvond. Sommige Kamerleden leken daarin meer tegen de publieke tribune te praten dan tegen de minister. Zo riep LPF-Kamerlid Van den Brink met veel pathos: „Tegen de Zeeuwen zeg ik: Worstel en blijf uit de golven.“ Veerman kon het niet laten op te merken dat ’er zeker verkiezingen aankomen’.

Ook Buijs en Boelhouwer vlogen elkaar herhaaldelijk in de haren. Of de Zeeuwse Milieufederatie nu wel of niet de overheid onder druk heeft gezet, of de PvdA nu wel of niet voor ontpoldering is en of het CDA zijn harde woorden tegen ontpoldering ook in een motie gestand durft te doen.

Het publiek joelde en applaudiseerde af en toe, waarop voorzitter Schreijer-Pierik dreigde dat ze de bode zou laten ingrijpen. Die speelde het spelletje mee door net te doen
VaderdValsof hij alvast zijn jasje uittrok.

Zelfs Veerman had moeite zijn emoties verborgen te houden. Hij bekende dat zijn boerenhart anders zou spreken, maar dat hij over de ontpoldering niet bij zijn hart te rade ging. Een minister is geen boer. „Op deze stoel heb je uit te voeren wat besloten is.“

Tandenknarsend moest hij inzien dat het lastig zakendoen is als de verkiezingskoorts rondwaart. Hij gunde de Kamer een overwinninkje, door toe te zeggen dat de grondverwerving stopt zolang de commissie Maljers onderzoekt of er alternatieven zijn voor ontpoldering. Tegelijk hield hij niet op te benadrukken dat ’de mensen niet weggestuurd mochten worden met het idee dat er niet ontpolderd zal worden’.

Tegen de Kamerleden: „Die flinke praat van u heeft een hoge mate van speculeren, dan wel is vatbaar voor nog andere
kwalificaties.“

 

mauritshuisCommentaar van de web-redacteur:
De opmerking van minister Veerman dat zijn boerenhart anders zou spreken is een bijzondere uitspraak. Geeft dat niet weer waar het om gaat? Als bestuurder kan hij niet anders, maar als boer en burger heeft hij een heel andere mening! Zo ernstig is dus de situatie betreffende het natuurpakket Westerschelde in Zeeland.

Interessant was ook het verwijt van Veerman aan de SGP-er Van der Staaij dat het voor hem makkelijk was om altijd tegen ontpolderen te zijn. "Hoe moeten we dan verder met dit land?", was zijn verwijt. Alsof Nederland en Belgie niet verder zouden kunnen met de huidige situatie in de Westerschelde.

Fraai was het om de Zeeuwse vlag naast het standbeeld van de Vader des Vaderlands te zien wapperen. Evenals, het melkmeisje van Vermeer en Rembrandt die ook vanuit een ver verleden meekijken naar wat er anno 2006 allemaal rond de Tweede Kamer gebeurt.