eendragt
www.ikmaakmezorgen.nl

Eendragtpolder

 

Provinciale Zeeuwse Courant - maandag 22 november 2004

Boeren nog niet warm voor teelt biogewassen

Door Conny van Gremberghe en Wout Bareman

TERNEUZEN - De Zeeuws- Vlaamse akkerbouwsector ziet de teelt van gewassen die kunnen dienen voor de fabricage van biobrandstoffen nog lang niet als een alternatief voor de nu nog gangbare gewassen op de kleigronden.

Dit stelt ZLTO-voorman J. van Waes. Volgens de akkerbouwleidsman zal de rijksoverheid met een beter accijnsbeleid de teelt van gewassen als kool- en raapzaad aantrekkelijker moeten maken. Zo niet, dan kan de boer zich beter richten op de veredeling van traditionele gewassen, zoals aardappelen.

Van Waes: „Men struikelt in Nederland steeds over de accijnzen voor de biobrandstof en zolang dat niet opgelost is, komt dat niet van de grond. In het Europese kader bieden we de Midden- en Zuid-Amerikaanse landen de kans om meer dan een miljoen ton bio-ethanol te importeren in de Europese Unie. Daarmee knuffel je hier ieder initiatief op het gebied van biobrandstof in ons land dood. Pak je biodiesel - kool- en raapzaadolie - dan hou je 600 liter van dat spul over uit een hectare (een halve euro) en dat is 1200 euro per jaar. Daarvoor kun je geen koolzaad telen. Biodiesel is een leuk initiatief en kan best een stukje oplossing bieden voor alternatieve brandstof, maar alleen als er accijnsverlaging plaatsvindt. Alleen ik zeg: laten we het eens even passeren en laat de omringende landen het doen, waar ze het areaal hebben en waar ze moeilijk andere producten kunnen telen. En laten we hier in Nederland het specialisme houden om hoogwaardig materiaal te vermeerderen. Hier de rassen kweken en in het buitenland uitzaaien. Daar hebben wij voldoende kennis voor en een stukje afgebakend geheel voor nodig.“

Bulkteelt

„En je hebt natuurlijk te maken met schaalvergroting; bedrijven moeten groter worden om kosten te reduceren en mee te kunnen met de buurlanden. En verder hou je vanwege je rotatieplan in verband met de bodemkwaliteit natuurlijk wel bulkteelt. En daarnaast moeten we specialiseren, op het gebied van veredelingsgebied, zie de pootaardappelen, dat breidt uit.’’

Burgemeester Lonink van de gemeente Terneuzen: „Die bio-ethanol wordt landelijk uitgevochten. Doen we mee, dan is dat een geweldige kans voor de agri-industriële cluster in de regio. Niet zozeer voor de bulkproductie, want dat redden we niet. Voor Cargill, Cerestar en Nedalco is het van belang dat daar meer producties aan gekoppeld worden. En dat geldt ook voor clusters rond Dow.“