PZC, vrijdag 30 november 2007

Onzekerheid over gevolgen verdieping

door Rinus Antonisse  

TERNEUZEN - Over de gevolgen van de derde verdieping in de Westerschelde bestaat grote onzekerheid. Er kan niet hard gemaakt worden dat geen natuurschade optreedt, zeker niet op langere termijn. Voorshands wordt ervan uitgegaan dat schade uitblijft, zodat geen natuurcompensatie nodig is.
Tijdens een informatieavond over de verdieping, gisteren in Terneuzen, erkende projectleider Harm Verbeek van Rijkswaterstaat dat sprake is van 'veel onzekerheid', waarmee de opstellers van het verdiepingsplan fiks geworsteld hebben. Hij noemde de onzekerheid 'een groot punt', ook al zijn de onderzoek- en voorspelmodellen verbeterd.

Leendert van Melle uit Zierikzee kaartte het onderwerp aan. Al tellende was hij in het milieu-effectrapport 176 keer het woord 'onzekerheid' tegengekomen. Verbeek gaf aan dat het vooral draait om de vraag hoe de bodem en daarmee het meergeulenstelsel, zich ontwikkelt. En juist dat meergeulenstelsel maakt (samen met platen, slikken en schorren) de Westerschelde uniek in Noordwest-Europa, legde Hans van der Togt van Rijkswaterstaat Zeeland uit. Hij zei dat met slim storten van de baggerspecie er voor de natuur zelfs tijdelijk een kleine plus verwacht wordt. Die is overigens niet genoeg om de algemene achteruitgang van de rivier te herstellen. Daarvoor is zeshonderd hectare nieuwe getijdennatuur verzonnen, met ontpoldering. Ewald Baecke, boer in de bedreigde Hedwigepolder, nam daar stelling tegen. Omvormen van de polder tot getijdennatuur noemde hij doordrammerij.

Baecke onderstreepte dat al in 2003 gewaarschuwd is dat de polder niet te koop is. Dat de Hedwige toch in het Scheldeverdrag over verdieping en natuurherstel staat, nam hij vooral de ambtenaren die de ontwikkelingsschets voor het Scheldebekken maakten, kwalijk. Paul Post van Proses (het bureau dat de schets maakte) legde uit dat de Hedwige is opgenomen op advies van ecologen, omdat zij het gebied 'buitengewoon geschikt' vinden voor natuurherstel.

Magda de Feijter en Machiel Vinke van het comité Redt onze Polders attendeerden op de verbeterde waterkwaliteit en vroegen zich af waarom nu nog natuurherstel nodig is. Verbeek: het water is verbeterd, de natuurwaarden niet.



>>Over de ontwikkeling van de bodem in de Westerschelde na de derde verdieping bestaat geen zekerheid. Slimme baggerstort moet natuurschade voorkomen.


Terug naar Startpagina

Terug naar Krantenartikelen
Terug naar Ikmaakmezorgen-artikelen