PZC, 26 januari 2012

VVD-coryfee verwonderd over opstelling kabinet in Hedwigedossier

Nijpels: politici tonen geen ruggengraat

door Jeffrey Kutterink

DEN HAAG - Nederlandse politici moeten zich diep schamen dat dé polder weer aan de orde moet komen. Het is Nederland die afspraken niet nakomt. „Dat moeten gewone mensen eens doen. Als zij zich niet aan de wet houden, zeggen politici als eerste dat ze hard moeten worden aangepakt. Iedereen die verstand heeft van de Westerschelde kent de oplossing: ontpolderen."
VVD-coryfee Ed Nijpels begrijpt niet waar het kabinet mee bezig is. Onder zijn leiding zocht een commissie in 2008 in opdracht van het kabinet Balkenende naar alternatieven voor ontpoldering. Conclusie: het onder water zetten van de Hedwigepolder is verreweg de beste oplossing om de natuur in de Westerschelde te herstellen. Op de vraag waarom het dossier zo is ontspoord, heeft hij een 'buitengewoon simpel antwoord'. „Dat komt omdat de verantwoordelijk bestuurders gebrek aan ruggen­graat tonen."
Terugkijkend zegt Nijpels dat 'het mis is gegaan' na het overlijden van gedeputeerde Thijs Kramer in 2006. „Toen is het uit de hand gelopen. Na Kramers overlijden heeft het dossier in Zeeland voor grote polarisatie gezorgd. De boeren in Zeeland hadden zich af moeten vragen waar ze wel en niet de strijd voor aangaan." In die zin staat de Hedwigepolder symbool, vindt Nijpels. „Als je kijkt naar het aantal boeren in die polder, is het merkwaardig dat er zoveel beroering over is ontstaan in de politiek."
Dat komt volgens hem doordat politici tegenwoordig niet meer tegen iets durven te zijn als mensen in opstand komen. „Er hoeft in het strafrecht maar één incident plaats te vinden of er wordt in de Tweede Kamer op gereageerd en klinkt de roep om regels aan te passen of om strenger te straffen. Vroeger hadden partijen een ach­terban. Nu is het electoraat continu op drift. Als een partij nu iets doet wat de achterban niet bevalt, word je electoraal afgestraft. Dat maakt politici bang." Nijpels stelt dat 'het kabinet hopeloos vastloopt in een juridisch moeras'. „Het kan niet anders dan dat de Hedwigepolder toch onder water wordt gezet Of je dat kunt verkopen aan de Zeeuwse bevolking? Het gaat niet om verkopen. Straks staat de regering voor een internationaal juridisch voldongen feit. Het is gewoon niet anders. Als we dan terugkijken zien we een weg vol met verbroken beloften en teleurgestelde mensen. De schade? Mensen hebben dan helemaal geen vertrouwen meer in de politiek."

 


Terug naar Startpagina

Terug naar Krantenartikelen
Terug naar Ikmaakmezorgen-artikelen

 


 


Van de webredacteur

Zierikzee, 1 februari 2012. Zoals Nijpels zich opstelt is ongekend. Zou zijn huidige functie als voorzitter van de ONRI (branche-organisatie van de Nederlandse advies- en ingenieursbureaus) er iets mee te maken hebben?
Altijd als hij weer van zich laat horen over de Hedwigepolder moet ik denken aan hoe hij de Zeeuwen die een alternatief voor ontpoldering indienden ontvangen werden in het pluche van Hotel des Indes in Den Haag. Vanuit de hoogte, arrogant was hij en hij handelde niet in de geest van de moties van beide Kamers.

Tijdens de hoorzitting in 2009 bleek dat ontpolderen van de Hedwige helemaal niet zoveel bijdraagt aan natuurherstel in de westerschelde. Op lange duur kan het effect zelfs negatief zijn, volgens studies over de Humber in Engeland.

Objectief zoeken naar buitendijkse alternatieven mocht niet van de commissie Nijpels. Er was immers een deal met de milieubeweging.
Neem bijvoorbeeld het alternatief van ir. Wil Lases. Het is niet eens behandeld:

Aan de Commissie Natuurherstel Westerschelde
Postbus 4205
3006 AE Rotterdam

Tiel, 14 juli 2008.

Geachte commissie,
In het debat met de Eerste Kamer van 8 juli jl. heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meegedeeld dat tot 1 augustus a.s. voorstellen over een alternatief voor de ontpoldering van de Hedwigepolder kunnen worden ingebracht bij Uw Commissie. Zij had dat reeds in een brief verwoord. Bovendien heeft de Eerste Kamer, na zich heel breed uitgesproken te hebben tegen ontpoldering aangegeven dat zij veel verwacht van de commissie natuurherstel.

Om die verwachting van de Eerste Kamer niet te beschamen wil ik U nog een nader alternatief aandragen voor zover dat al niet door anderen is gedaan. Ik bouw hierbij voort op  mijn brief van 14 juni 2008 aan uw commissie.

Voor ontpoldering komt slechts een alternatief in aanmerking dat aansluit bij de waterdynamica van de Westerschelde. Het pragmatische karakter er van moet daarom overheersen.
Spectaculaire maatregelen zoals een ontpoldering hebben weinig te maken met het wezen en karakter van de Westerschelde.

Lees het alternatief van Lases