PZC, dinsdag 04 december 2007

Natuurherstel door wegzuigen zand in Saeftinghe

door Rinus Antonisse  

Dinsdag 4 december 2007 - Verlaag het Verdronken Land van Saeftinghe door het wegzuigen van het onder de schorren aanwezige (schone) zand.
Er ontstaat dan jong schor, dat voor de natuur waardevoller is dan het huidige hoog opgeslibde schor. Dit idee presenteerde Stichting De Levende Delta gisteren aan de Tweede Kamer. Ze ziet het als een goede mogelijkheid voor natuurherstel, in plaats van ontpolderen. Het vrijkomende zand kan (gedeeltelijk) worden hergebruikt voor herstel of uitbreiding van slik en schor elders in de Westerschelde, of worden verkocht.


De Levende Delta heeft aannemer Boskalis Westminster een technisch onderzoek laten doen naar de mogelijkheden om Saeftinghe leeg te zuigen. Het bedrijf beschikt over een vernieuwende vorm van bodemverlaging, BeauDredge genaamd. Uitgaande van een bovenlaagdikte van drie meter en een bodemverlaging met drie meter, lijkt de methode in Saeftinghe toepasbaar. Obstakels in de vorm van puin, grote houtresten, lagen klei en brokken veen, worden niet verwacht. Tijdens het wegzuigproces moet de bovenlaag worden afgedekt met een laag zand (zodat het maaiveld kan zakken). Die kan later weer weggehaald worden.

De Levende Delta stelt dat bodemverlaging een betere optie is dan het verdiepen van de geulen (zoals wel is voorgesteld). Dat leidt tot verstoring van het evenwicht, ofwel zandhonger en plaatafslag.

De partijen in de gemeenteraad van Hulst bevalen de Tweede Kamer aan om op een aantal plekken langs de zuidkant van de Westerschelde schor te maken, door tegen de dijk het slik op te hogen met klei. De raad won hierover advies in van waterschap Zeeuws-Vlaanderen. Er is 332 hectare slikken opgespoord, waarvan 166 hectare kan worden ingericht tot schor. Genoemd worden dijkvakken bij de Elisabeth- en Hans van Kruiningenpolder, Hoofdplaatpolder, 's Heer Arends- en Nijspolder, Noorddijkpolder, Wilhelmus- en Kruispolder.

In een voorlopige reactie noemt directeur Marten Hemminga van stichting Het Zeeuwse Landschap (beheerder van Saeftinghe) het plan van De Levende Delta om drie meter zand weg te zuigen 'bizar'. Hij omschrijft het als 'het verwoesten van topnatuur.'

Hemminga acht het ondenkbaar dat met alle beschermende regels die voor Saeftinghe gelden, zoiets kan. "Het getuigt van een totaal gebrek aan inzicht in de kwaliteiten van Saeftinghe." Hij betreurt het dat bij mensen nog altijd de oude opvatting bestaat dat het grootste brakwaterschor van West-Europa maar onbelangrijk 'onland' is. "En nog afgezien van de vernietiging van de natuur, is het verlagen een tijdelijke maatregel, die in verloop van jaren weer ongedaan gemaakt wordt door aanslibbing. Ga je dan weer opnieuw aan de slag?"

 




Terug naar Startpagina

Terug naar Krantenartikelen
Terug naar Ikmaakmezorgen-artikelen