eendragt
www.ikmaakmezorgen.nl

Zeeuws Vlaanderen.


Provinciale Zeeuse Courant, 7 mei 2007

LTO voorzitter Maat: aanleg nieuwe natuur gaat ten koste van bestrijding honger in de wereld

Landbouwvoorman voorziet stevig debat over 'ethisch' probleem.
door Peet Vogels

DEN HAAG - Om de wereldbevolking te blijven voeden, zal de voedselproductie wereldwijd moeten verdubbelen.
Albert Jan Maat, de nieuwe voorzitter van LTO-Nederland, voorziet een stevige discussie over de aanleg van nieuwe natuurterreinen in Nederland: „Is het ethisch verantwoord om bossen te zetten op goede landbouwgrond?" Toen hij Europarlementariër was voor het CDA, merkte Albert Jan Maat dat zijn Europese collega's met bewondering spraken over de Nederlandse land- en tuinbouw. „In Nederland mis ik dat respect, vooral bij bepaalde politieke partijen. Dat is onterecht." Hij is nu bijna een maand voorzitter van LTO-Nederland, de ondernemersorganisatie van boeren en tuinders, en werpt zich op als warm pleitbezorger. „Er wordt vaak gedaan alsof de landbouw een marginale sector is. Maar die is goed voor 600.000 arbeidsplaatsen en exporteerde vorig jaar voor 54 miljard euro." Zowel op het gebied van milieu als dierenwelzijn loopt de Nederlandse landbouw voorop in Europa, zegt Maat.
„LTO was de enige organisatie in Europa die jaren geleden al liep te lobbyen voor verplichte vaccinatie om dierziekten te bestrijden. Ik moest als Europarlementariër zelf de Europese dierenbescherming mee zien te krijgen. LTO was ook de enige die strengere regels voor veetransporten voorstelde in Europa."

Het burgerinitiatief om de bio-industrie te stoppen, kan volgens Maat ook niet door de beugel. „Dan zeggen enkele politieke partijen dat de Nederlandse boeren fout vlees produceren. Ze voldoen aan alle regels en wetten, dan kun je dat toch geen fout vlees noemen. Dat vind ik gewoon misleiding."
Maat doelt op de Dierenpartij, de SP en GroenLinks. Maar de verhouding met de politiek is verder zo slecht nog niet, benadrukt Maat.
Vooral met het kabinet is het contact tot nu toe goed. „We hebben vorige week een brief van het kabinet gehad waarin het de glastuinbouw complimenteert met haar rol op het gebied van energiebesparing."

Met de ministers Cramer van Milieu en Verburg van Landbouw heeft LTO-Nederland ook al verschillende gesprekken gehad. „Onder andere over de manier waarop de landbouw kan bijdragen aan de CO2-reductie. Dat waren heel goede gesprekken." CO2 ofwel koolstofdioxide is een broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Hierdoor kan het klimaat veranderen.
De landbouw levert een belangrijke bijdrage in het terugdringen van koolstofdioxide, meent Maat. „Een hectare suikerbieten haalt vele malen meer CO2 uit de lucht dan een hectare bos." En daarmee snijdt hij een gevoelig thema aan. Want steeds vaker moeten boeren al dan niet gedwongen goede productieve landbouwgronden afstaan voor de aanleg van nieuwe natuur. Dat leidt soms tot heftige protesten.

"Europa kan een belangrijke rol spelen om alle wereldburgers te voeden"
Maat wil de discussie hierover aanzwengelen. „De FAO, de voedselorganisatie van de Verenigde Naties, heeft een klemmende oproep gedaan de voedselproductie wereldwijd te verdubbelen om de bevolking van de aarde over twintig jaar nog te kunnen voeden. Europa is dankzij het gematigde klimaat uitermate geschikt voor voedselproductie. Wij kunnen daarom een belangrijke rol spelen om alle wereldburgers te eten te geven. Je kunt je daarom afvragen of het ethisch verantwoord is om goede landbouwgronden om te zetten in natuur zolang veertig procent van de wereldbevolking nog regelmatig honger lijdt."
Een antwoord hierop wil hij zelf nog niet geven.
Eerst flink discussiëren, vindt hij. Wel verwerpt Maat onomwonden het argument dat natuur noodzakelijk is voor de recreatie van mensen.
Maat: „Gebieden die door boeren worden onderhouden, zijn veel beter toegankelijk voor recreanten dan natuurterreinen. Vaak zijn die helemaal niet open voor het publiek. Kom bij mij niet aan met het argument dat het om de recreatie gaat."


Terug naar Startpagina
Terug naar Krantenartikelen
Terug naar Ikmaakmezorgen-artikelen