Zierikzee, 2 april 2011. De Zeeuwse Milieufederatie en het Zeeuwse Landschap verrasten heel Zeeland de dag voor 1 april met het bericht dat zij ontpolderen van de Hedwige laten varen. Op dezelfde dag verklaart de Vogelbescherming dat natuurherstel, zeg ontpolderen, voor hen de hoogste prioriteit heeft. Als twee organisaties die altijd in dit dossier gezamenlijk optrokken bekend maken dat zij een verschillende koers gaan varen, dan is er iets aan de hand. Wat zit hier achter?
Werkgroep Schelde-estuarium
Eind jaren '90 hadden de milieuorganisaties, die betrokken waren bij de Westerschelde, zich verenigd in een internationale werkgroep Schelde-estuarium.
Die werkgroep werd gevormd door de Vereniging Natuurmonumenten, de Stichting Het Zeeuwse Landschap, Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer, de Zeeuwse Milieufederatie en nog 4 Belgische organisaties. Zij hebben zich tijdens de onderhandelingen van de derde verdieping van de Westerschelde keihard opgesteld en, nadat zij met succes de tweede verdieping juridisch geblokkeerd hadden, voor Nederland 600 hectare ontpoldering bedongen. Hoe hard zij zich destijds opstelden blijkt uit hun standpuntennotitie uit 2001.
Nu in 2011 is men kennelijk van tactiek veranderd. Door het ontbreken van draagvlak voor ontpolderen is het voor de Zeeuwse milieuorganisaties kennelijk moeilijk om de harde lijn "kost wat het kost, natuurherstel moet door ontpolderen" vol te houden. De nieuwe tactiek is evident: De Zeeuwse organisaties stellen zich ruimer op, ze willen overleg met andere organisaties in Zeeland en de Vogelbescherming blijft op de harde lijn net als in 2009.
In 2009 speelde het besluit van de regering Balkenende om, onder druk van de Tweede Kamer, de Hertogin Hedwigepolder niet te ontpolderen.
ZMf, het Zeeuwse Landschap en de Vogelbescherming hadden in die tijd bezwaar gemaakt tegen de derde verdieping van de Westerschelde, omdat er onzekerheden zijn over de gevolgen van baggeren in de Westerschelde. Dit heeft niets met ontpolderen van de Hedwige te maken, maar het werd gebruikt als chantagemiddel om de regering terug te doen komen van het besluit om de Hedwigepolder niet te ontpolderen. Toe het er om ging spannen, trokken de ZMf en het Zeeuwse Landschap zich terug en de Vogelbescherming ging door met procederen. Dit slimme spel werkte prima in hun voordeel. Heel Antwerpen liep te hoop, zelfs de Nederlandse ambassadeur werd op het matje geroepen. Dit beeld zal zich naar verwachting herhalen als de Staatssecretaris Henk Bleker straks in juni met een alternatief voor de Hedwigepolder komt. De Vogelbescherming zal dwars liggen en de Zeeuwse Milieuorganisaties kan mooi weer spelen.
Interessante links:
Uitspraak Raad van State 28 juli 2009
Overzicht van de procedure over de Westerschelde bij de Raad van State
In de uitspraak wordt ontpolderen en de Hedwigepolder niet aangevoerd als argument. Dat is begrijpelijk, want het gaat om verdiepen en baggeren. Bij het terugtrekken van het beroep wordt wél ontpolderen van de Hedwigepolder genoemd. Vreemd!
EEN GROENE LEUGEN?
Retour Startpagina
Retour Krantenartikelen
Retour Ikmaakmezorgen-artikelen
|