Hedwigepolder
www.ikmaakmezorgen.nl

Zierikzee, 28 april 2007

Gerda Verburg"Minister Verburg dreigt met onteigening...

van de Hedwigepolder" staat in de PZC van vandaag! De minister heeft geen andere keuze om te voorkomen dat speculanten onredelijke prijsopdrijving bereiken en om mogelijk te maken dat de afspraken met Vlaanderen worden nagekomen. Het is duidelijk dat zij hiermee de eigenaar van de Hedwigepolder onder druk zet, aldus de PZC.

Eventuele speculanten zijn belangrijker dan het belang van Zeeuwen.
Niets over dat er geen draagvlak voor ontpolderen in Zeeland is.
Maar ook niets over de pachters en bewoners van de Hedwigepolder. Alsof het enige probleem is dat baggerbaron Decloedt zijn land niet wil verkopen. Alsof er geen motie Van der Staaij c.s. is. Alsof niet negen van de tien politieke partijen in Zeeland zich tegen ontpoldering uitgesproken hebben. Of reageert de minister slechts op Kamer wil ook Hedwigepolder niet laten ontpolderen en moeten we het slechts zien als onderdeel van het politieke spel?

In april 2006 begon de webredacteur met deze webstek, omdat hij zich zorgen maakte over de ontwikkelingen in en rond de Westerschelde. Destijds schreef hij al dat hij op zoek ging naar de door het rijk beloofde kwaliteitsborging in grote projecten; immers de HSL en Betuwelijn zullen met een bittere nasmaak uiteindelijk opgeleverd worden en deze projecten zijn een prangend voorbeeld van de hedendaagse, Haagse besluitvorming en verantwoording aan de burger.

De webredacteur maakt zich dus niet alleen zorgen over de Westerschelde. Uiteindelijk is dat maar één project, waarbij hij zich betrokken voelt. Maar als de manier waarop de besluitvorming voor de verdieping van de Westerschelde met de daarbij behorende natuurprojecten tot stand gekomen is niet op zichzelf staat, maar symbool staat voor de aanpak van grote infrastructurele projecten in Nederland en hoe de politiek als hoofdverantwoordelijke zo'n project goedkeurt en tijdens de uitvoering volgt, dan maakt hij zich heel veel zorgen over de toekomst van Nederland. Hij maakt zich zorgen over de macht van de besluitvormers en de macht van het geld. Iedereen weet toch dat ontpolderd moet worden omdat Antwerpen de Westerschelde verdiept wil hebben? De Staten van Zeeland en de meerderheid van de Zeeuwse bevolking waren tegen de plannen, maar hadden gewoon niet genoeg kaarten in handen. Antwerpen en de milieubeweging wel. Zo werkt het, en daar maak ik me zorgen om.

Een ander interessant bericht in de PZC betreft: Geen opzetje ontpoldering, Waarin ontkent wordt dat de felle tegenstand van Arie Slob (CU) in de Tweede Kamer tegen ontpoldering en het toetreden van Van Ginkel (CU) tot het Middelburgs college bedoeld is om ontpolderen tegen te houden. Het zou eerder zo kunnen zijn dat er allerlei opzetjes gemaakt zijn, waar we nog niets van weten, om het ontpolderen tegen de wil van de Zeeuwen toch uit te voeren.

Wat vandaag in de krant staat is natuurlijk nog maar een eerste bericht en belanghebbenden en politici moeten nog reageren, maar ik maak me grote zorgen. Ik weet nog goed hoe in de verkiezingstijd nagenoeg alle politieke partijen zich tegen ontpoldering uitspraken. In de wandelgangen hoorde je toen al zeggen en je voelde het aan: Straks als de verkeizingen voorbij zijn gaan de "regenten" hun gang weer.

Ik maak me grote zorgen!

De Hedwigepolder. Foto: L. van Melle

Bron foto:
www.parlement.com