peijs
www.ikmaakmezorgen.nl

Tweede Kamer verkiezingen 2006 en ontpolderen.

 

Zierikzee, 6-11-2006. De motie Van der Staaij heeft er voor gezorgd dat eindelijk kort voor de verkiezingen de politieke partijen een standpunt over ontpolderen moesten innemen. Tot nu toe is steeds in de wandelgangen over de Westerschelde besloten.

In de handelingen van de Tweede Kamer kunnen we lezen dat de fracties van de SP, de Groep Wilders, de Groep Eerdmans/Van Schijndel, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA, de LPF en de Groep van Oudenallen voor deze motie hebben gestemd en de fracties PvdA, GL, D66, Nawijn en Lazrak ertegen of niet aanwezig waren. Als iedereen aanwezig was betekent dat 91 stemmen voor de motie. Dat is een zeer ruime steun.


Eerste keer gestemd over de Ontwikkelingsschets

De motie Van der Staaij was de eerste keer dat over de Ontwikkelingsschets en het Natuurprogramma in de Tweede Kamer gestemd wordt. Ja, u leest het goed! Nadat het kabinet besloten had in te stemmen met het Memorandum van Overeenkomst met Vlaanderen heeft de Tweede Kamer nooit hierover gestemd. Dat geldt ook voor de Rijksprojectenprocedure of beter de Onteigeningswet, zoals Van den Brink hem noemt. Hoe zo, achterkamertjespolitiek. Ook over de Rijksprojectenprocedure is niet gestemd. Hoe zo, alleen vrijwillige grondverwerving!


Onteigeningswet
Tijdens de bespreking van de stand van zaken van de verdieping van de Westerschelde en het bijbehorende Natuurprogramma bij het onderling overleg in de vaste commissie LNV op 21 september jl. was het de LPF-er Van den Brink die opmerkte dat als de Kamer vindt dat ontpoldering
alleen op basis van vrijwilligheid mag plaatsvinden, het geen enkel probleem zou moeten zijn om voor dat gebied de Onteigeningswet buiten werking te stellen. Daarmee zou een krachtig signaal worden afgegeven. Bovendien constateerde hij dat bepaalde fracties, wellicht onder druk van de emoties van de aanwezige boeren en van de vervroegde verkiezingen, hun standpunten bijgedraaid hebben.Het is merkwaardig dat de opstellers van de motie dit voorstel niet overgenomen hebben. Ik vraag me af waarom Van der Staaij, een vervent tegenstander van ontpolderen, het ook niet aan de orde gesteld heeft. Wellicht vreesde hij dan geen meerderheid voor de motie te krijgen.


Het boeren hart

Van den Brink wist minister Veerman een uitspraak te ontlokken die niet in het verslag opgenomen is, maar die heel veel verduidelijkt. Hij sprak nl. over zijn boeren hart, waarop Veerman zich liet ontvallen dat hij zijn boeren hart niet kon laten spreken. M.a.w. persoonlijk is Veerman waarschijnlijk ook een tegenstander van ontpolderen van landbouwgrond voor natuur. Dat wordt bevestigd door hoe Veerman zijn beantwoording van de vragen in het onderling overleg op 21 september begon. Hij zei onder meer: "De Zeeuwse bevolking verdient duidelijkheid. Hij kan zich bij dit dossier niet laten leiden door zijn emoties en verzoekt een ieder om het onderscheid tussen Cees Veerman als verantwoordelijk minister op dit dossier en Cees Veerman als boer scherp in de gaten te houden. Hij heeft als taak om datgene wat besloten is, uit te voeren en tot een goed einde te brengen in het licht van de belangen die spelen." Owel: Persoonlijk is Cees Veerman ook tegen ontpolderen, maar "iemand moet het doen!"


Standpunten politieke parijen

Een scan langs de standpunten van de politieke partijen leverde op dat alleen de SGP in het partijprogramma opgenomen heeft dat ze tegen ontpolderen zijn. Ontpolderen is een regionaal probleem. De partijprogramma's zouden eenvoudig te omvangrijk worden als alle regionale onderwerpen in de partijprogrammas opgenomen zouden worden.

De handelingen van de Tweede Kamer van de afgelopen 5 jaar laten niet zien dat de Kamer zich echt zorgen maakt over ontpoldering in Zeeland. Pas toen de Zeeuwen met handtekeningen naar Den Haag trokken en de verkiezingen voor de deur staan maakt men zich zorgen. Maar, Van den Brink heeft gelijk, de Kamer kan de onteigeningswet zo buiten werking stellen. Vandaar dat ik e-mails naar alle partijen gestuurd heb met de vraag om voor 22 november een standpunt over de Rijksprojectenprocedure in te niemen. zie e-mails/brieven aan de overheid en politici