statenzaal

Zierikzee, 5 augustus 2007

Stoere Statenleden zijn tegen een eventuele vierde verdieping.....
maar willen nú geen signaal aan Den Haag afgeven!

"Provinciale Staten willen onder geen beding nieuwe verdiepingen van de Westerschelde" staat in de PZC van 16 juni 2007. Dit is unaniem besloten naar aanleiding van een motie van GroenLinks Statenlid Van Dinteren. "Over mijn lijk" voegt de Commisaris van de Koningin Karla Peijs er zelfs aan toe. Deze stoere taal klonk in de Statenvergadering van 15 juni jl. Maar zijn de Statenleden wel zo stoer?

Als je de notulen er op naleest, dan valt in de eerste plaats op dat ontpolderen in de statenvergadering van 15 juni vaak aan de orde was. Allereerst waren er drie ingezonden brieven over ontpolderen. Alle drie worden braaf afgedaan met "verzoek aan GS om afhandeling". Drie gelegenheden om iets tegen ontpolderen te doen laten schieten.
Vervolgens in het vragenuur stelde de PvdA-er Holtring vragen over het mislukken van het "Zeeuws akkoord". Tussen de regels door voel je nog steeds een zekere spanning doordat de VVD en PvdA niet in het college zitten.

Zeeuws Akkoord
In de vragensessie komt Holtring met een aantal stekelige vragen over het mislukken van het met zoveel bombarie aangekondigde "Zeeuws akkoord" en hij vraagt zich af of de provincie nog wel de regie in handen heeft. Wat voor Bierens (VVD) aanleiding is om een motie in te dienen. Tot mijn grote verbazing bleken, ook na een schorsing, de Statenleden niet in staat te zijn om het over een motie voor een duidelijk "Zeeuws geluid" aan de politici in Den Haag, die binnenkort de Scheldeverdragen moeten ratificeren, eens te kunnen worden. De Christen Unie die aanvankelijk de motie steunde, trok gewoon zijn steun in.
Bierens hield de Staten nog voor dat het om niets meer gaat dan bevestiging van een standpunt dat in de commissie ruimte, ecologie & water reeds is ingenomen.
De intentie van de motie was om richting Den Haag het signaal af te geven dat de meerderheid van de Zeeuwse bevolking tegen ontpolderen voor getijdennatuur is. Dus, in de commissievergadering was men het eens, maar de VVD werd niet het succes van deze motie gegund. De motie werd wel gesteund door VVD, PvZ en de SP.


Verkiezingsstandpunten
Tijdens de verkiezingstijd bleken, op GroenLinks na, alle partijen tegen ontpolderen te zijn. Samen met de actiecomités "Redt onze polders" hebben we in de verkiezingstijd een vragenlijst aan de politieke partijen in Zeeland gesteld. Legt u de antwoorden van de politieke partijen van nog maar een paar maanden geleden eens naast de notulen van de Statenvergadering van 15 juli en verbaas u met mij. Dan komt er maar één woord bij je op: Kiezersbedrog, of zoals Groenlinks het noemde: Boerenbedrog!


Vierde verdieping
Strategisch goed gepland kwam bij de behandeling van de voorjaarsnota van Dinteren (GL) met een motie over de vierde verdieping die met algemene stemmen aangenomen werd. 100% van aanwezigen is er voor! In haar neutrale voorzittersrol sprak Karla Peijs zelfs de fameuze woorden "over mijn lijk", wat Bouterse (SP) deed wensen; "Dan hoop ik dat u heel oud wordt!"
De meeste moties over de voorjaarsnota werden verworpen of aangehouden. En ineens is er over een zwaar onderwerp, notabene op voorstel van GL 100% instemming. Wat een sterke Staten! Een vergelijking met hoe uiteindelijk Zeeland instemde met de Ontwikkelingsstets 2010 dwingt zich op. Op 16 november 2004 meldde de PZC: Zeeland dreig met procedure waaruit blijkt dat Zeeland naar de Raad van State wil stappen om een stokje voor de volgende verdieping van de Westerschelde te steken. De uitleg van waarom de derde verdieping tóch goedgekeurd is, verschilt per politicus, maar één ding is zeker.
Veel Zeeuwen hebben een bittere nasmaak van hoe over hun hoofden heen koekandel over de derde verdieping gedreven is. Of zoals Andries Jumelet van Reimerswaal zei: ".... verkocht voor een schotel linzenmoes".
Elk weldenkend mens kan zich voorstellen dat als de vierde verdieping écht aan de orde is Vlaanderen en de Nederlandse regering het ongetwijfeld weer eens zullen worden.


Schiphol
Met belangstelling heb ik gevolgd hoe Amsterdam is blijven dwarsliggen over de verkoop van hun aandeel in Schiphol, waardoor de privatisering van minister Zalm niet door kon gaan. Het rijk heeft grote druk op Amsterdam uitgeoefend en nu wordt ineens in Brussel en Den Haag gediscussieerd over een gouden aandeel voor het Rijk in belangrijke infrastructurele bedrijven. Bravo Amsterdam voor jullie standvastigheid en inzicht.
Je mag dan ook de vraag stellen hoe het met de Ontwikkelingsschets 2010 gegaan zou zijn als Zeeland niet ingestemd had met die Ontwikkelingsschets vanwege de koppeling met ontpoldering?

Hadden de Statenleden op 31 mei 2006 en 17 juni 2005 maar dezelfde stoere taal gesproken als in deze vergadering.
De Statenleden hebben zich in die vergaderingen verstopt achter de vrijwilligheid, die doordat de Tweede Kamer de Rijksprojectenprocedure goedgekeurd heeft, niets voorstelt.


Terug naar Startpagina
Terug naar Krantenartikelen
Terug naar Ikmaakmezorgen-artikelen

. Foto: L. van Melle