Hertoging Hedwige polder
Hertogin Hedwigepolder
www.ikmaakmezorgen.nl

Commissie Nijpels krijgt verkeerde opdracht

Zierikzee, 11 februari 2008. De opdracht die de Commissie Nijpels gekregen heeft is onvolledig en uiterst teleurstellend. (zie kamerstuk 115118) Deze commissie moet alternatieve natuurherstelmogelijkheden in het Westerscheldegebied onderzoeken, maar krijgt alleen de opdracht om alternatieven voor het Nederlandse deel de Hertogin Hedwigepolder te zoeken.

De commissie krijgt de opdracht om te onderzoeken of, en zo ja, welke alternatieve natuurherstelmogelijkheden er zijn voor ontpoldering van het Nederlandse deel van de Hertog Hedwigepolder, aldus de brief van de minister van LNV, Gerda Verburg.
In de tweede motie Koppejan c.s. staat "dat er onderzocht dient te worden of toereikende alternatieve natuurherstelmaatregelen mogelijk zijn anders dan gedwongen ontpoldering, waarbij vastgehouden wordt aan de doelstelling om 600 hectare estuariene natuur te realiseren;", terwijl de commissie Nijpels slechts naar alternatieven voor een deel van de Hedwigepolder moet zoeken. De opdracht aan de cie Nijpels voldoet dus niet aan de motie Koppejan c.s.

In de brief wordt niets vermeld over het ontpolderen in het Zwin. Het is maar 10 hectare in Nederland, wordt steeds gezegd, maar voor gedupeerden en het dorpje Retranchement is het zeer ingrijpend en onacceptabel. Ontpolderen van het Zwin is onacceptabel omdat het project in de startnotitie van het Zwin de claim gekregen heeft dat het Zwin door ontpolderen een "duurzaam" natuurgebied gaat worden. Alsof het Zwin in de toekomst niet meer zal verzanden. De grootste onzin! Zie mijn inspraak voor de Startnotitie voor het Zwin

Het is ondoordacht om opdracht te geven om alternatieven voor het Nederlandse deel van de Hertogin Hedwigepolder te zoeken zonder het Vlaamse deel in het onderzoek te betrekken. Want er is toch genoegzaam bekend dat Vlaanderen met oogkleppen op al onteigent heeft en met het afbreken van boerderijen is begonnen, alsof het zeker is dat de Hedwige ook ontpolderd wordt?

Verder meldt de brief dat de voorstellen in overeenstemming zijn met de plannen voor natuurherstel van de provincie Zeeland voor het Middengebied. De provincie werkt aan het Middengebied en het Rijk aan de Hedwigepolder en het Zwin. De Commissie Nijpels krijgt dus niet de opdracht om, gezien het ontbreken van draagvlak, om breder naar de ontpolderproblematiek te kijken. Dat zou zo logisch geweest zijn, want in de eerste, teruggetrokken motie Koppejan van 3 december 2007 stond nog "overwegende dat het gedwongen teruggeven van goede grond (ontpoldering) in het licht van de turbulente geschiedenis van Zeeland in de strijd tegen het water op heftige weerstand stuit bij grote delen van de Zeeuwse bevolking;....." Deze overweging stond niet meer in de tweede motie Koppejan van 10 december, waardoor Gerda Verburg niets meer aan die belangrijke overweging hoefde te doen. Alsof deze overweging ineens niet meer van toepassing is....

Ook wordt in de brief niet gesproken over de estuariene natuur in de hele Zeeuwse Delta. Gezien de informatie uit het Europese parlement van PvdA-er Dorette Corbey zou dat zo logisch zijn als je er écht uit wil komen. Het ligt zo voor de hand om het natuurherstel veroorzaakt door de fouten, die bij het Deltaplan gemaakt zijn, als belangrijker te kwalificeren dan de estuariene natuur in de Westerschelde. De verdieping van de Westerschelde met de nieuwe baggertechniek heeft immers nauwelijks schadelijke gevolgen voor de natuur?

Als je deze brief van Gerda Verburg leest en de ontpolderproblematiek overziet kun je alleen maar concluderen dat de commissie Nijpels in het leven geroepen is om de Zeeuwen aan het lijntje te houden. Deze stelling wordt bevestigd door het niet aannemen van het amendement Van der Staaij over uitsluitend verwerven van grond via minnelijke overeenkomst.

Ik vrees dat, als we ons niet krachtig verweren, over een jaar de Hedwige en het Zwin gewoon ontpolderd gaan worden.