van Gelder
www.ikmaakmezorgen.nl

 

Het Burgerinitiatief

Zierikzee, 18-1-2007. Het burgerinitiatief is op 12 januari 2007 aan de Commisaris van de koninging, de heer Van Gelder overhandigd en op 16 februari zullen de staten beslissen of het op de agenda van de Staten komt. Gezien de vele reacties en vragen vooral in relatie tot de referendum-verordening volgt hierbij een toelichting.


De voorgeschiedenis
Al een poosje speelde ik met de gedachte van een burgerinitiatief in combinatie met een referendum. De discussie alleen al over een referendum in Zeeland met de Statenverkiezingen in het vooruitzicht is interessant. Politici worden gedwongen een standpunt in te nemen. En daar gaat het om! Vandaar dat ik een eerste voorstel rondstuurde naar de actiecomités. Het actiecomité Braakman-Zuid ging meteen handtekeningen verzamelen op de conceptformulieren. De gelegenheid om zich te uiten werd met beide handen aangegrepen. Op datzelfde moment berijkte mij vanuit Zeeuws-Vlaanderen van een D66-er het bericht dat er in Zeeland geen referendum verordening is.
Met die wetenschap zou ik wellicht met een heel ander burgerinitiatief gekomen zijn. Maar omdat het inzamelen met een ongelofelijke snelheid begon, heb ik na wat navragen en overleg een enquête als alternatief toegevoegd en zijn we van start gegaan.

Het referendum
Het referendum is de optimale volksraadpleging. Kijk hoe Zwitserland via vele referenda zijn positie tegenover de EU bepaald heeft. Onpraktisch, zullen velen zeggen, maar het is wel de optimale democratie. Als er niet een duidelijke meerderheid is, is het land er nog niet aan toe. Bestuurders komen graag met de opmerking dat de problematiek te complex is voor een "ja of nee" antwoord. Dat zijn degenen die nadat ze in functie zijn vinden dat zij namens de kiezers moeten bepalen wat goed voor de stad, provincie of het land is. In Zeeland zien we nu waar dat toe leidt. "Zeeland wilde niet ontpolderen", roept de meerderheid van de politieke partijen in de staten van Zeeland nu. Den Haag met nog wel een Zeeuwse minister president heeft het geforceerd.

Ik was natuurlijk heel enhousiast over de initiatieven van de Partij van Zeeland en de voorstellen van D66. Nog voordat het burgerinitiatief in de Staten aan de orde is zijn er al moties ingediend en concept verordeningen geschreven. Hulde aan deze partijen! Deze initiatieven gaan alleen over een referendumverordening in Zeeland en niet over ontpolderen of ons burgerinitiatief. Met spanning zullen we de Statenvergadering van 16 februari volgen. De PvdA stemde voor de referendumverordening, maar zal redelijkerwijs niet voor een referendum over het draagvlak voor ontpolderen zijn.
Ik hoop van harte dat Zeeland een referendumverordening krijgt.

Komt het burgerinitiatief op de agenda?
Dat is voor het burgerinitiatief de belangrijke vraag. Een burgerinitiatief mag niet gaan over het provinciaal beleid en ook niet over een onderwerp dat niet behoort tot de bevoegdheid van de staten. Vandaar dat het burgerinitiatief niet over ontpolderen zelf gaat, maar over de mening van de Zeeuwse bevolking. De heer Maljers heeft gezegd dat er geen draagvlak voor ontpolderen is. De hoeveelheid steunbetuigingen onderbouwen die uitspraak. "Onderzoek nu toch eens goed hoe het zit met het draagvlak voor ontpolderen" Dat is de kreet, die we met dit burgerinitiatief bij de statenleden neerleggen. Als politici te ver voor de troepen uitlopen dan kunnen ze ineens alleen komen te staan. Dat hebben degenen die vonden dat Europa een grondwet nodig heeft maar al te goed ervaren. Laat het in Zeeland niet zover komen!

de heer Van Gelder luistert aandachtig naar de heer Minderhoud